Disznóságok és finomságok
Az idei 2023/2024-es tanévben újdonságként jelentkezett a hagyományőrzés részeként a
„Disznóságok és finomságok” programunk, mely keretében a gyerekek megismerkedhettek a
disznótor jellegzetes menetével.
A foglalkozás során egy rövid videóban megtekinthették mi is történik valójában egy
disznóvágás alkalmával. Láthattak különböző jeleneteket például a perzselés folyamatáról, a
hús feldolgozásáról, az ilyenkor szokásos jellegzetes, hagyományos ételek elkészítéséről. Ezt
követően egy játékos versenyre került sor, ahol a gyerekek maguk tölthettek hurkát és
disznósajtot harisnya és papírgalacsinok segítségével. Az izgalmat fokozva egy Kahoot
vetélkedőre is sort kerítettünk ahol az osztályok összemérhették tudásukat. A nemrégiben
kapott notebookok segítségével megválaszolták a kvíz kérdéseit, amelyek az újonnan
szerzett ismereteket foglalták össze.
A program zárásaként minden osztály kapott egy tálca finomságot, mely tartalmazott számos
disznótoron készített ételt (hurka, kolbász, disznósajt, tepertő, zsíros kenyér lila hagymával)
és hozzá forró teát.
A gyerekek nagyon jól érezték magukat, bátran kóstolgatták az ételeket és nagy
lelkesedéssel vettek részt ezen a különleges tanórán.